Darmowa wysyłka już od 200 zł

Przepis na kurczaka Piripiri

 

 

Kurczak w sosie Piripiri

Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 czerwona i 1 zółta papryka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 cytryna
biały ocet winny
sos worcesteshire
świeża bazylia
świeży tymianek
sól, pieprz, słodka papryka 

 

Kurczak:
Piersi z kurczaka, mogą być ze skórką - smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Lekko nacinamy je w poprzek, przekładamy na patelnie i smażymy około 10 minut. Do smażącego się kurczaka dorzucamy 1 paprykę pokrojoną w szerokie, długie pasy i jeszcze parę minut przypiekamy na patelnii grilowej. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.

 

Sos:
Czerwoną cebulę siekamy w grubą kostkę, obieramy 4 ząbki czosnku, wrzucamy do blendera. Dodajemy 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki, szczypta suszonego chilli albo ząbek świeżej ostrej papryczki. Skórka z 1 cytryny (utarta na tarce), resztę cytryny wyciskamy do reszty składników. Dolewamy 2 łyżki sosu worcestershire, dodajemy sporą garść świeżej bazylii i dolewamy 4 łyżki wody. Miksujemy wszystkie składniki razem do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

 

Pieczenie:
Świeżo zrobiony sos wylewamy do formy żaroodpornej, przekładamy upieczonego kurczaka z papryką. Kurczaka obracany kilka razy, tak żeby był cały w sosie. Kładziemy na wierzch gałązkę świeżego tymianku lub posypujemy jego suszoną wersją :-) Pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy przy użyciu genialnych rękawic od Ulster Weavers, podajemy do stołu!

 

Zajadamy się z uśmiechem bo danie jest pychaaaaa.

Przewidywany czas dostawy to 2-4 dni robocze

Zakupy razem:

0.00

Sposób i koszt dostawy wybierzesz w następnym kroku

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów